Tips om een kind tweetalig op te voeden

Je kind tweetalig opvoeden brengt op latere leeftijd heel wat voordelen met zich mee. Het beheersen van twee talen bevordert de taalvaardigheid enorm en je kinderen kunnen een derde of vierde taal vlotter opnemen. Een kind in twee talen opvoeden is moeilijker dan je denkt. Met de volgende tips zal je tweetalige opvoeding echter weinig problemen opleveren.

Leer enkel een taal aan die je zelf beheerst

Leer je kinderen enkel een taal aan als die je zelf volledig beheerst. Om een taal te kunnen doorgeven, moet je alle aspecten helemaal onder de knie hebben en je onder alle omstandigheden goed kunnen uitdrukken. Verder is het ook aanbevolen om de één-op-één strategie te hanteren. Dit betekent dat elke persoon in het huishouden zich tot één taal beperkt. Mama spreekt bijvoorbeeld Nederlands, terwijl papa constant Spaans praat.

Zoek het evenwicht

Probeer beide talen zo veel mogelijk te gebruiken. Als de kinderen de ene taal de hele dag horen en de andere taal slechts een uurtje, dan is het normaal dat ze de talen niet even goed spreken. Zorg daarom voor een gelijke verdeling. Gaan ze naar een Nederlandstalige school waar helemaal geen Spaans gesproken wordt? Compenseer dit dan door thuis iets meer Spaans te gebruiken. Je kan bijvoorbeeld Spaanse liedjes opzetten, Spaanse boeken kopen en zelfs Spaanse kinderfilms uitkiezen. Op deze manier creëer je een evenwicht en zal je kind beide talen even snel leren.

Hou het leuk

Zet niet te veel druk op je kind. Hou het leuk en laat hem de talen op zijn eigen ritme leren. Je kan je kindje af en toe wel op een subtiele manier stimuleren. Maak bijvoorbeeld gebruik van spelletjes. Door magnetische letters op de koelkast te plaatsen, kunnen jullie elke dag een nieuw woord in elke taal vormen. Galgje is verder ook een leuk spel en raadspelletjes doen het ook altijd goed. Lees ten slotte in elke taal voor. Kinderen luisteren erg graag naar de stem van hun ouders en hier kan je tijdens de opvoeding dan ook voortdurend op inspelen.

Maak je geen zorgen als je kind later spreekt

Kinderen die tweetalig opgevoed worden, spreken gemiddeld iets later. Hun eerste woordjes laten iets langer op zich wachten en ze praten in het begin minder vlot als hun leeftijdsgenootjes. Dit is eigenlijk niet meer dan logisch. De woordenschat die ze moeten oppikken is namelijk dubbel zo groot en het is niet eenvoudig om twee talen grammaticaal onder de knie te krijgen. Bovendien gebruiken ze in het begin vaak twee talen in één zin. Als ouder moet je je hier echter helemaal geen zorgen over maken en moet je je tweetalige opvoeding gewoon verderzetten.

Comments are closed.

Wellicht vindt je dit ook leuk