Waarom is een peuterspeelzaal zo interessant?

In Nederland kunnen ouders hun peuter vanaf zijn tweede verjaardag naar een peuterspeelzaal sturen. In een peuterspeelzaal kan je kindje op een veilige manier met zijn leeftijdsgenootjes spelen. Bovendien zal hij op deze manier spelenderwijs verschillende vaardigheden ontwikkelen en wordt hij op een erg leuke manier gestimuleerd.

Wat is een peuterspeelzaal juist?

Een peuterspeelzaal kan je vergelijken met een schooltje voor kinderen van twee tot vier jaar. Je peuter brengt er slechts een paar uur per dag door. Hij leert er samen met de andere kindjes spelen en doet er verschillende toffe activiteiten. In een peuterspeelzaal werkt men met groepjes van ongeveer 15 kinderen en twee of drie begeleiders. De leiders of leidsters volgen een bepaald plan en creëren een duidelijke structuur. Dit geeft de kinderen namelijk een veilig gevoel. Bovendien gaan de meeste peuters op vaste uren naar de speelzaal. Ze zien steeds dezelfde gezichtjes terug en dit zal hen vast en zeker geruststellen.

Het voordeel van een peuterspeelzaal

Een peuterspeelzaal heeft een erg positieve invloed op de ontwikkeling van je kindje. De kinderen komen in aanraking met ander speelgoed, ze nemen deel aan leuke activiteiten en ze kunnen met hun leeftijdsgenootjes spelen. Ze leren om in groep te werken en om een vast ritme te volgen. Op deze manier bereiden ze zich op de basisschool voor en gaan hun sociale en taalkundige vaardigheden er aanzienlijk op vooruit.

Wat leert je peuter in de speelzaal?

Op het eerste zicht lijkt het alsof je peuter in een peuterspeelzaal gewoon onder begeleiding speelt. Ondertussen leert hij echter een hoop dingen waar in een normale thuissituatie minder aandacht aan besteed wordt. Zo leert hij bijvoorbeeld om zijn beurt afwachten en om rustig in een kring te zitten. Dit zijn erg belangrijke vaardigheden die in zijn verdere leven zeker van pas komen. Ook op motorisch en cognitief gebied is een peuterspeelzaal een erg leerrijke omgeving. Elke week werken ze rond een bepaald thema. Ze knutselen, experimenteren en bouwen kunstwerkjes over het heelal, de seizoenen of de boerderij. Zo pikken ze heel wat interessante dingen over de wereld om zich heen op!

Het verschil met een kinderdagverblijf

Een peuterspeelzaal wordt wel eens verward met een kinderdagverblijf. Een kinderdagverblijf is echter een plek waar je kindje van ‘s ochtends tot ‘s avonds verblijft. Een peuterspeelzaal is enkel geschikt om je peuter een paar uur per dag naartoe te sturen. Voor ouders die werken, is het daarom een hele uitdaging om van een speelzaal gebruik te maken. Ze moeten logistiek heel wat regelen en een andere opvang voor de rest van de dag zoeken. Werkende ouders kiezen daarom meestal voor een kinderdagverblijf.

Comments are closed.

Wellicht vindt je dit ook leuk