Speelgoed is belangrijker voor kinderen dan je denkt

In het huidige digitale tijdperk wordt er weleens vergeten hoe belangrijk spelen voor kinderen is. Een groot deel van de vrije tijd wordt opgevuld met computergames of tv-series en het speelgoed blijft vaak aan de kant staan. Spelen met speelgoed brengt echter heel wat voordelen met zich mee. Het stimuleert de ontwikkeling van de kinderen enorm en ze ontspannen zich bovendien volledig.

Een leuke tijd met de familie

Eerst en vooral is spelen met speelgoed natuurlijk gewoon leuk. Zeker als je kinderen zich met vriendjes of met de andere gezinsleden kunnen uitleven, krijgen ze er een ontzettend voldaan gevoel van. Het is als ouder dan ook erg belangrijk dat je voldoende tijd maakt om met je kinderen en hun speelgoed te spelen. Op deze manier creëer je een stevige band en geef je je kinderen een erg veilig gevoel. Bovendien leer je zo zijn of haar wereld kennen en bevorder je de onderlinge communicatie.

Een leuke manier om kennis op te doen

Spelen is leerzaam. Tijdens het spelen doen baby’s, kleuters en peuters ontzettend veel kennis op. Een speelmat voor baby’s leert hen bijvoorbeeld om oorzaak en gevolg te herkennen en dankzij dit speeltje oefenen ze hun motorische vaardigheden voor de eerste keer. Speelgoed voor peuters laat hen met de dierengeluiden, de getallen en de kleuren kennismaken. Op deze manier leren ze bovendien hun eerste woordjes en kunnen ze misschien ook al tellen. Kleuters kunnen dan weer heel wat nieuwe taalvaardigheden opdoen met te spelen en veel ouders gebruiken het speelgoed dan ook als aanvulling op het lesmateriaal.

Fantasie en creativiteit

Speelgoed ziet er steeds leuk uit. Er worden felle kleuren gebruikt en het design is tot in de puntjes afgewerkt. Dit gebeurt niet zomaar. Door het leuke ontwerp wordt de fantasie van de kinderen namelijk gestimuleerd. Jongens die met auto’s en treinen spelen gebruiken al hun creativiteit om het zo spannend mogelijk te maken, waardoor ze leren plannen en strategisch inzicht krijgen. Meisjes die hun poppen als echte baby’s behandelen leren logisch denken en zullen de realiteit proberen na te bootsen. Met welk voorwerp je kinderen ook graag spelen, hun fantasie wordt voortdurend gestimuleerd en hier zullen ze in hun verdere leven veel voordeel van ondervinden.

Minimaliseer de schermtijd

Ten slotte is speelgoed natuurlijk dé manier om het schermgebruik van je kinderen te controleren. Voor sommige kinderen werken computerspelletjes of televisieseries erg verslavend en verliezen ze hierdoor alle interesse in alle andere activiteiten. Ze maken hun huiswerk niet meer, ze doen niet aan sport en ook hun sociale contacten gaan ze uit de weg. Door hen leuk en interessant speelgoed te geven, kan je ze echter afleiden en kan je het schermgebruik minimaliseren.

Comments are closed.

Wellicht vindt je dit ook leuk