7 tips voor ouders wanneer je kind op school wordt gepest
Elke school krijgt er vroeg of laat mee te maken: pestgedrag. Er zijn kinderen die goed weerbaar zijn tegen zogenaamd pestgedrag, anderen hebben het er duidelijk moeilijker mee. Het is belangrijk dat je als ouders hier op een diplomatieke manier mee omgaat. Vaak voorkomende impulsieve reacties hebben weinig nut en leveren nauwelijks resultaten op. Maar hoe pak je het fenomeen pesten van je kind aan? 7 praktische tips hoe je als ouder op de beste manier hiermee omspringt.
Tip 1: Overleg met je kind
Overleggen met je kind wat precies het probleem is zorgt voor opluchting. Wanneer je kind het gevoel krijgt dat hij of zij wordt begrepen, zal het aanvaarden van hulp veel sneller gebeuren en kan een oplossing worden gevonden voor het pestprobleem. Als ouder is het vooral belangrijk dat je het probleem serieus benadert.
Tip 2: Verzamel voldoende bewijsmateriaal in
Als ouder sta je vaak met de rug tegen de muur als je niet weet wat er in de schoolomgeving gebeurt. Vraag je kind om bewijsstukken van pestgedrag te verzamelen en bij te houden. Tegenwoordig kan dit via e-mails, sms’jes of berichten via whatsapp. Op deze manier schat je de ernst van de situatie in.
Tip 3: Het aanleren van je kind om met pestgedrag om te gaan
Iets gemeens terug zeggen of terug pesten helpt in de meeste gevallen niet en doet in vele gevallen de situatie alleen maar escaleren. Het is beter dat je een stevige houding tegenover de pester aanneemt en verbaal sterk uit de hoek komt. Op die manier win je vertrouwen en zal de uitdager twee keer nadenken voor hij of zij nog een opmerking maakt.
Tip 4: Blokkeer de afzender
Los de scheve situatie technisch op als je kind wordt bestookt door onheuse sms’jes, chatberichten of storende e-mails. Blokkeer de afzender zodat je kind er geen last meer van heeft.
Tip 5: Leer je kind om externe hulp te vragen
Op school heb je uiteraard niet de mogelijkheid om je kind bij te staan. Daarom zal je je kind moeten leren waar hij of zij terecht kan. Denk maar aan een goede vriend of vriendin als uitlaatklep, maar uiteraard ook bij een studiebegeleider of leerkracht.
Tip 6: Schakel de leerkracht in
Als de situatie uit de hand loopt is het de plicht van elke ouder om een leerkracht hiervan op de hoogte te stellen. Vaak durven ouders die stap niet zetten. Hou in het achterhoofd dat leerkrachten haast dagelijks te maken hebben met schoolgaande kinderen die worden gepest. In de meeste gevallen hebben ze een pasklare oplossing hiervoor klaar.
Tip 7: Een rollenspel thuis helpt
Het klinkt misschien een tikkeltje bizar, maar in sommige gevallen helpt het wel als je een pestsituatie bij je thuis imiteert. Zo weet je ook meteen hoe je kind op de situatie op school reageert. Probeer bij te sturen door oplossingen te vinden die geweldloos verlopen.