Een schoolkeuze maken voor je kinderen: hoe begin je eraan?

Elke Nederlandse peuter die 4 jaar wordt, mag voor het eerst naar de basisschool. Welke school heeft je voorkeur? Naar welke onderwijstype ben je naar op zoek? Een school dichtbij thuis of speelt de locatie niet een grote rol? Er zijn veel keuzemogelijkheden waar je rekening mee moet houden. Maar hoe maak je nu de juiste eindbeslissing voor dochter- of zoonlief? Een kleine gids hoe je dit het beste aanpakt.

De eerste voetstappen voor je kind naar een school

In 4 jaar tijd heeft je kleine oogappel stap per stap dingen geleerd. Vooral door het gedrag van ouders over te nemen en na te bootsen. Maar nu heeft je peuter de leeftijd bereikt om nieuwe vingervaardigheden te ontdekken: rekenen, schrijven en lezen. Maar ook sociale en andere cognitieve kennis komen nu ruimschoots aan bod. Denk maar met het omgaan met de juffen of meesters en de klasgenootjes. De basisschool is een uiterst geschikte plaats om een kind zich te laten ontplooien. Vanaf 4 jaar mag een kind in Nederland naar school. Op 5-jarige leeftijd is je lieverd schoolplichtig.

Hoe zoek je als ouder een basisschool uit?

De belangrijkste raadgeving bij het uitzoeken van een basisschool is in feite heel eenvoudig: volg je buikgevoel. Een school mag dan misschien door de buitenwereld heel goed staan aangeschreven. Als de klik er als ouder niet is, dan heeft het weinig succes tot slagen. Maar hoe begin je aan de zoektocht? Enkele hints die je hierbij kunnen helpen:

  • Bekijk online de verschillende scholen in de buurt

Online heb je de mogelijkheid om verschillende schoolopties in de buurt te bekijken. Websites geven vaak een eerste indruk over de basisschool in je buurt of in je gemeente aan.

  • Informeer bij je vrienden- en kennissenkring

Een rondvraag in je kennissenkring kan al heel wat informatie verschaffen. Vraag waar hun kinderen naar de basisschool gaan en wat de persoonlijke ervaringen zijn. Voorbeelden en verhalen geven een beter inzicht hoe het reilt en zeilt in een school.

  • Breng een bezoekje aan de school

Een bezoek brengen aan de school is uiteraard het beste om een goed beeld te kunnen vormen. Vraag een kleine rondleiding aan of ga naar een open dag. Zo proef je de sfeer en kan je gerichte vragen stellen.

3 grote aandachtspunten wanneer je een keuze gaat maken

Als je het moeilijk hebt om de knoop door te hakken, kan je deze 3 overwegingen in je beslissing meenemen:

  • Waarden en normen

Aan welke normen en waarden hecht je persoonlijk het meeste belang bij je thuis en ga je die terugvinden in de school?

  • Het beleid over pestgedrag

Pestgedrag komt helaas steeds meer en meer voor in scholen. Welke protocollen worden door de school in dat verband voorzien?

  • De grootte van de klassen

De grootte van klassen kan verschillen van school tot school. Waar gaat je persoonlijke voorkeur naartoe? Kleine of grote groepen voor je kleintje?

Comments are closed.

Wellicht vindt je dit ook leuk