Vanaf welke leeftijd maken kinderen echte vrienden

Kinderen beginnen al op zeer jonge leeftijd met andere kindjes te spelen. Bepaalde kinderen trekken ontzettend veel tijd met elkaar door. Maar vanaf welke leeftijd kan je nu echt over een vriendschap spreken en waarop worden deze relaties gebaseerd?

Kinderen tussen 3 en 6 jaar

Kleuters leren hun ‘vriendjes’ meestal op school kennen. Het gaat echter om heel kortstondige en oppervlakkig vriendschappen. Sommige kinderen wisselen wel dagelijks van vriendje en schrijven iemand voor het minste af. Kleuters kiezen hun vriendjes op basis van hun interesses uit. Een kindje dat net op hetzelfde moment van de glijbaan wil, heeft meer kans om een tijdelijk vriendje te worden dan een kleuter die liever schommelt. Op deze leeftijd kan je de vriendschappen dan ook eerder omschrijven als een voorkeur. Voor echte langdurige vriendschappen zijn de kleuters nog te jong en zijn ze nog iets te egoïstisch ingesteld.

Kinderen tussen 5 en 9 jaar

Rond hun vijf jaar beginnen kinderen te begrijpen wat vriendschap betekent. Het gaat niet meer alleen om samen spelen, maar ook normen en waarden gaan een rol spelen. Kinderen van deze leeftijdscategorie zullen vriendjes uitkiezen die hetzelfde gedrag vertonen. Ze herkennen zichzelf in hun vriendje en zullen zich dan ook beter geaccepteerd voelen. Vriendschappen die rond de zesde of de zevende verjaardag ontstaan, zijn vrij sterk. De vriendjes zullen elkaar voortdurend opzoeken en erg veel tijd met elkaar doorbrengen.

Kinderen tussen 7 en 12 jaar

Dit is de leeftijd waarop de kinderen ook buiten de schooluren met elkaar afspreken. Ze gaan samen sporten, ze spelen samen in een speeltuin of ze blijven eens bij elkaar logeren. De eerste vertrouwensbanden ontstaan ook op deze leeftijd, al is deze band niet al te sterk. Moest het beste vriendje of de beste vriendin iets doen wat de ander echt niet leuk vindt, dan is de vriendschap zo weer voorbij. Kinderen hebben elkaar wel meer nodig rond deze leeftijd en zullen meer voor elkaar doen. Zo zullen ze een plek vrijhouden in het klaslokaal of een extra koek mee naar school nemen.

Kinderen vanaf 13 jaar

Vanaf 13 jaar ontstaan er echte, langdurige vriendschapsbanden die moeilijk te doorbreken zijn. Kinderen leren elkaar te vertrouwen en ze delen steeds meer geheimen met elkaar. Ze halen samen heel wat kattenkwaad uit en ze houden hun ouders regelmatig voor de gek. Dit is trouwens ook de leeftijd waarop een ruzie niet het einde van een vriendschap betekent. Kinderen leren elkaars fouten accepteren en ze leren om elkaar te vergeven. Zo leggen ze bovendien de basis voor een sterke vriendschapsband die bijna niet stuk te krijgen is.

Comments are closed.

Wellicht vindt je dit ook leuk