Een aantal tips wanneer je kind niet naar school toe wilt!

De meeste moeders herkennen het wel: eens in de zoveel tijd heeft je kind geen zin om naar school te gaan. In het ergste geval veinst je kind dat het ziek is, om zo te voorkomen dat je hem of haar mee op sleeptouw neemt naar school toe. Dit is een lastige situatie, want moet je dit voor een keertje door de vingers zien of moet je streng optreden? Veel ouders weten niet goed hoe ze moeten handelen in zulke situaties. Hieronder staan daarom een paar pedagogisch verantwoorde tips, zodat de situatie niet zal escaleren. Dat heeft enkel vreselijke consequenties. Je moet dit als ouder dus voor zijn: lees hieronder hoe jij met deze lastige situatie om dient te gaan. Succes!

Ga de discussie niet aan

Als je kindje moeilijk doet tijdens het ontbijt of tijdens het aankleden, dan moet je niet de discussie proberen aan te gaan. Leer je kind ook niet de les, maar vertel rustig dat thuisblijven geen optie is, en dat hij of zij gewoon naar school moet. Je kindje wil toch geen leerachterstanden oplopen? Op school is nou eenmaal de plek waar je nieuwe dingen en vaardigheden leert, en dat geldt ook voor jouw kind. Vertel op luide toon dat je kind gewoon naar school toe moet en dat het vast allemaal wel mee zal vallen. Ga niet schreeuwen of je stem te veel verheffen: dat werkt averechts!

Praat over de gevoelens van je kind

Dit staat misschien een beetje haaks op de eerste tip, maar eigenlijk is dit helemaal niet zo. Je moet het onderwerp bespreekbaar maken. Vraag je kindje waarom hij of zij niet naar school toe wil. Misschien wordt je kindje wel onwijs gepest, en durft het daarom niet naar school toe. Dat is natuurlijk ene kwalijke zaak, en je moet dan gelijk actie ondernemen. Het kan ook zijn dat je kind bang is voor de leerkracht, iets wat ook niet erg handig is. Als jij vraagt aan je kind waarom hij of zij niet naar school toe wil, dan kom je meer te weten over zijn of haar gevoelens en kan je hem of haar beter begrijpen. Jullie band wordt een stuk sterker zo!

Maak het onaantrekkelijk thuis

Een andere handige tip is om het thuis zo onaantrekkelijk mogelijk te maken, zodat je kind niet eens op het idee komt om thuis te blijven. Zo wordt school, de andere optie, een stuk aantrekkelijker. Als je je kind spelletjes laat spelen ene televisie laat kijken als hij of zij ziek is, dan is het helemaal geen straf om thuis te blijven. Als je kind juist de hele tijd in bed moet liggen slapen, dan is het veel minder leuk om thuis te blijven!

Comments are closed.

Wellicht vindt je dit ook leuk