Laat je baby zich op zijn eigen ritme ontwikkelen

Zodra een baby op zijn eigen beentjes kan staan, kunnen de meeste ouders niet wachten tot hij of zij de eerste stapjes zet. Deze mijlpaal is namelijk een magisch moment waar de ouders later nog vaak aan zullen terugdenken. Als ouder kan je het kindje zeker stimuleren om te beginnen lopen. Er bestaan echter enkele valkuilen die je zeker moet vermijden.

Forceer het kindje zeker niet

Geduld. Daar draait het om. Veel ouders zijn laaiend enthousiast als hun baby zelfstandiger wordt en kunnen niet wachten tot hij of zij kan lopen. Ze gaan het kind pushen en proberen het zelfs te forceren. Dit werkt echter niet. Elke baby ontwikkelt zich op zijn eigen ritme en niemand kan daar iets aan veranderen. Het enige wat je kan proberen, is wat actiever met je kindje spelen. Zodra je merkt dat je baby er helemaal geen zin in heeft, moet je er wel meteen mee stoppen. Laat je baby zijn eigen grenzen aftasten en probeer het natuurlijke ritme niet te beïnvloeden.

Elk kind is uniek

Een fout die alle ouders maken, onbewust of niet, is het vergelijken van je kind met anderen. Je kan je namelijk erg onzeker voelen als al de baby’s in jouw omgeving beginnen lopen en jouw baby rustig blijft kruipen. Hou daarom steeds in je achterhoofd dat elk kind zich op een ander ritme ontwikkelt. Misschien begint jouw kindje wel veel eerder te praten vergeleken met zijn leeftijdsgenootjes. Elk kind is uniek en dit is iets wat je zeker moet respecteren. Heb vertrouwen in je kindje en geniet van elk moment.

Gebruik babyschoentjes

Heel wat ouders denken dat babyschoentjes niet nodig zijn bij de eerste stapjes van zijn kindje. Als je baby slechts één of twee stapjes zet, zijn schoenen inderdaad niet nodig. Als je kindje echter meerder stapjes kan zetten, dan zijn babyschoentjes een absolute must. De schoentjes zijn erg bevorderlijk voor een correcte ontwikkeling van de voetjes en bieden de nodige ondersteuning aan. Bovendien zorgen de meeste schoenen voor voldoende grip, zodat ze niet kunnen uitschuiven. Het is wel belangrijk dat je er voor zorgt dat de schoentjes van een goede kwaliteit zijn en dat ze mooi rond het voetje passen.

Vermijd looprekjes of loopstoeltjes

Ten slotte moet je ook goed oppassen met looprekjes. Loopstoeltjes of rekjes worden vaak als een uitstekend hulpmiddel beschouwd. Deze accessoires vertragen het proces echter aanzienlijk. Je kindje leert namelijk lopen met ondersteuning. Ze zullen zich vervolgens minder snel zelfstandig bewegen en ze gaan steeds op zoek naar een bepaalde steun. Probeer deze producten dan ook te vermijden en laat je kindje zelf ontdekken hoe hij zijn voetjes kan bewegen.

Comments are closed.

Wellicht vindt je dit ook leuk