Heeft jouw kind moeite met studeren? Check onderstaande tips om hem te helpen!
De overgang van de basisschool naar de middelbare school wordt door veel kinderen als heftig ervaren. Alles is opeens anders: je moet afscheid nemen van al je vriendjes en vriendinnetjes, en je begint aan een nieuw leven op een nieuwe plek. Dit duurt vier, vijf of zes jaar, dus lang genoeg om hier weer nieuwe mensen te leren kennen. Het is dus helemaal niet het einde van de wereld. Daarnaast krijg je veel meer toetsen en huiswerk op de middelbare school. Dit is iets waar veel kinderen in het begin moeite mee hebben, omdat het een kwestie van goed plannen is en genoeg discipline opbrengen. Als jouw kind echt veel problemen heeft met studeren, kan je jezelf in het onderwerp verdiepen om jouw kind het wat gemakkelijker te maken (het is immers al moeilijk genoeg op die leeftijd). Lees hieronder welke tips jij aan je kind kan doorgeven, zodat die volgende toets een dikke 10 wordt!
De pomodoro-methode
Een manier om te leren die heel populair is, is de pomodoro-methode. Hierbij leer je volgens een strak schema: 25 minuten non-stop en dan 5 minuten pauze. Je zet een timer op 25 minuten. In deze tijd moet je gefocust zijn en al je aandacht op de leerstof vestigen. Als de timer afgaat, mag je even vijf minuten doen wat je leuk vindt. Je kan even op je telefoon, eventjes een boterham smeren en eten, of eventjes met je kat spelen. Je bent hier helemaal vrij in. Een fijne methode die voor veel kinderen goed uitpakt!
Hak de leerstof in stukjes
Het is ondoenlijk om alle leerstof in een avond in je hoofd te stoppen. Het is veel beter om op tijd te beginnen, en de leerstof in kleine delen tot je te nemen. Zo kan je bijvoorbeeld een week beginnen voor een toets waarin je vijf hoofdstukken moet kennen. Op de eerste dag leer je hoofdstuk 1, op de tweede dag dag leer je hoofdstukken 1 en 2, op dag drie leer je hoofdstuk 3, op dag vier leer je hoofdstukken 3 en 4, op dag vijf leer je hoofdstuk vijf. Op dag zes stort je je op hoofdstukken 1, 2 en 3, en op de laatste dag leer je alle hoofdstukken samen. Op deze manier blijft de leerstof veel beter hangen en raak je ook niet overwerkt. Veel kinderen willen te veel doen in een te kort tijdspan. Dit werkt averechts: je krijgt juist enorm veel stress als je merkt dat die ene avond toch eigenlijk te kort is om de volledige leerstof onder de knie te krijgen!