Kinderen en gaming: goed voor de ontwikkeling?
Er zijn weinig topics waar zo veel onenigheid over bestaat als over gamen bij kinderen. Er zijn stemmen die van mening zijn dat games ervoor zorgen dat kinderen concentratie verliezen en zelfs problematisch gedrag beginnen te vertonen. Er zijn mensen die erop wijzen dat games net een goudmijn zijn voor de ontwikkeling van het kind. Maar waar ligt de waarheid nu? Zijn games een goed idee voor kinderen of kun je ze maar best achter slot en grendel houden?
Enkel voordelen
Om maar even duidelijk te zijn: gamen heeft absoluut heel wat voordelen voor de ontwikkeling van kinderen. Als je even een kleine greep neemt uit de vele voordelen zie je dat het ontzettend goed is voor de motorische ontwikkeling van het kind. Je ziet dat ook de cognitieve vaardigheden erop vooruit gaan. Dat hoeft niet echt te verbazen: vaak moet je in een game een bepaalde puzzel oplossen om verder te kunnen spelen. Gamen stimuleert dan ook probleemoplossend denken. Daarnaast is het zo dat games beter zijn in het doorhakken van knopen, vaak meer doorzettingsvermogen vertonen en gamen kan leren om beter om te gaan met emoties. Verliezen is een deel van het spel en is iets waar je mee moet leren omgaan. Ten slotte is het zo dat gamen, bizar genoeg, net beter is voor de concentratie. Je kind leert zich immers op één taak concentreren.
Enkele nadelen
Natuurlijk kunnen er ook nadelen verbonden zijn aan gamen. Zo is het zo dat gamen niet meteen de meest inspannende fysieke activiteit is. Als jouw kinderen veel tijd spenderen aan gamen en niet aan bewegen kan dit een negatief effect op hun gezondheid hebben. Daarnaast is het zo dat gamen kan leiden tot een gameverslaving. Dat jouw kinderen niets anders meer willen doen dan constant gamen. Ook vermoeidheid, slechte slaapkwaliteit en droge en geïrriteerde ogen zijn stuk voor stuk gekende gevolgen van gamen. Op latere leeftijd kan dat leiden tot overgewicht en een ongezond eetpatroon.
Hoe ga jij ermee om?
Veel hangt echter af van hoe jij met jouw kinderen omgaat die willen gamen. Games kunnen een positief effect hebben op de ontwikkeling van kinderen. Maar een aantal factoren spelen daarbij wel een belangrijke rol. Zo is het type games al een belangrijke. Er zijn meer dan genoeg educatieve games op de markt bijvoorbeeld. Daarnaast is het als ouder ook jouw taak om de schermtijd een beetje te bewaken. Je zet zelf een maximum aantal speeluren per dag/per week voorop. Gamen op een gezonde manier ontwikkelt het kind niet alleen cognitief maar ook sociaal. Gamen op een ongezonde manier doet het tegenovergestelde.