Muziek (maken) is goed voor de ontwikkeling van een kind, en wel hierom

Als je kind een bovengemiddelde interesse voor muziek toont, is het belangrijk om dit te stimuleren. Er zijn namelijk tal van redenen waarom het luisteren naar, maar vooral het zelf maken van muziek belangrijk is voor de ontwikkeling.

Gevoel voor toon en ritme krijgen

Muzikaliteit, bij de een is het aangeboren en bij de ander ontstaat het vanzelf. Maar wanneer je je kinderen actief laat kennismaken met jouw favoriete muziek, zal hij of zij sowieso een gevoel voor toon en ritme ontwikkelen. Toonladders en andere pittige theorie zijn niet noodzakelijk om de opbouw van een liedje te begrijpen. Het leerzame proces is goed voor de algemene ontwikkeling en die van het brein.

Leren samenwerken

Een kind dat met anderen muziek maakt, leert beter samenwerken. Voor bands in een pril stadium is een nummer tegelijk beginnen en eindigen al een hele opgave, laat staan het strak – in de maat – en zuiver bespelen van een instrument. Er moet geoefend, overlegd en gecorrigeerd worden. Het draagt allemaal bij aan de voorbereiding op het werkzame leven. Tenzij je kind muzikant wordt. Ook dat is een respectabel beroep, maar net even anders dan van negen tot vijf op kantoor zitten.

Zelfvertrouwen kweken

Een kind dat met zijn gitaarkoffer het schoolplein oploopt, ontleent daar een bepaald zelfvertrouwen aan. Denk er maar aan terug: hoe reageerde je zelf vroeger op klasgenoten die een instrument konden bespelen? Het is overigens niet zo dat je gitaar, drums of piano speelt om bewondering te oogsten, maar om je talenten te ontplooien. Het kunnen schrijven van een liedje, of iets naspelen, geeft bovendien voldoening en rust.

Doorzettingsvermogen trainen

Over naspelen gesproken: een gitaarsolo die na lang oefenen eindelijk succesvol wordt volbracht, voelt als een overwinning. Soms is muziek maken moeilijk. Het is sowieso altijd een kwestie van oefenen en dat vergt doorzettingsvermogen. Wanneer een kind iets onder de knie probeert te krijgen, is het dus zaak hem daarin te steunen.

Ontspanning

Bovenal is muziek maken gewoon leuk, en zorgt het voor de nodige ontspanning. Net als andere hobby’s inderdaad. Maar deze hobby, waarbij iets nieuws gecreëerd kan worden, zorgt ervoor dat een kind zichzelf langer en intensiever kan vermaken. Op feestjes en partijen volgen de eerste optredens en de erkenning die je kind dan krijgt, is ook een compliment voor jou. Al moet het geen ‘moeten’ worden. Is je kind niet muzikaal of heeft het geen interesse, push het dan niet. Maar wie weet huist er onder jouw dak de nieuwe Dave Grohl of Beyoncé!

Comments are closed.

Wellicht vindt je dit ook leuk