Enkele handvatten hoe je een juiste studiekeuze voor je kind helpt maken
Sommige mensen hebben altijd al geweten wat ze later willen worden in het professionele leven. Vrachtwagenchauffeur, piloot of chirurg. Voor het overgrote deel van de puberende jongeren staat die keuze niet vast. Zij weten niet goed om een definitieve beslissing te nemen. In vele gevallen zal je als ouder een steuntje in de rug moeten geven. Enkele handvatten hoe je de juiste keuze van je kind helpt maken.
Belangrijkste vraagstelling: wat wil je kind zelf?
Het meest belangrijke vertrekpunt is eigenlijk: wat wil je kind graag? Met een moeilijke puber is het niet eenvoudig om een antwoord te krijgen. Niettemin zal je op een subtiele manier moeten vragen wat hij of zij later wil gaan doen op professioneel gebied. Wanneer je kind een duidelijke visie heeft wat hij of zij gaat doen, dan kan je uiteraard de nodige informatie online opzoeken. Als dat niet het geval is, dan is een studiekeuze- of een beroepskeuzetest een goed alternatief om een oplossing te vinden. Dit zijn testen waarbij vaardigheden en karakterkenmerken centraal staan.
Hoe kan je als ouder een handje helpen om een keuze te maken
Het is superbelangrijk dat je als ouder je kind begeleidt om de juiste beroeps- of studiekeuze te maken. Het hoort bij het educatief proces bij het ouder worden van kinderen. Hou deze tips voor ogen:
Overleg met je kind
Onderling overleggen met je kind staat altijd voorop. Ga na waar je kind met passie over praat en welke talenten optimaal kunnen worden benut. Welke studies leunen hierbij aan? Communiceer met open vizier hierover zonder een eigen mening als ouder te geven.
Maak dat je voldoende informatie inwint
Vele scholen organiseren onderwijsbeurzen of open dagen. Maak van de geboden kans gebruik om er naartoe te gaan en je uitgebreid te laten informeren. Zij weten perfect op welke hindernissen toekomstige studenten tegenaan lopen.
Een meeloopstage als alternatief
Vaak is een meeloopstage een goede maatstaf om er achter komen of je kind die bepaalde richting wil kiezen. Op die manier ga je in de praktijk weten of de studie iets is waar je later je beroep van wil gaan maken.
Puberende kinderen en jongvolwassenen zijn beïnvloedbaar
Hou er voldoende rekening mee dat puberende kinderen vooral op hun leeftijd nog sterk beïnvloedbaar zijn. Zo is de mogelijkheid reëel dat je kind iets wil gaan doen omdat klasgenoten – die erg populair zijn – voor een bepaalde studierichting kiezen. Wees hierbij alert dat zijn keuzemogelijkheid niet afhangt van zulke externe factoren. Geef je kind vooral het gevoel dat je achter een bepaalde keuze staat. Welke keuze optie hij of zij ook gaat maken.